ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Μέχρι τις αρχές του 1960 τα δίχτυα που χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα ήταν από βαμβακερό νήμα, γεγονός που αποτελούσε μεγάλη ταλαιπωρία στους ψαράδες της εποχής, αφού έπρεπε μετά το ψάρεμα να πλένουν και να στεγνώνουν τα δίχτυα τους για να μη σαπίσουν.

Με την ανακάλυψη του νάιλον οι Γιαπωνέζοι ξεκίνησαν να κατασκευάζουν δίχτυα από νάιλον με αποτέλεσμα οι ψαράδες πλέον να μην χρειάζεται να πλένουν και να στεγνώνουν τα δίχτυα τους μετά το ψάρεμα. Έτσι, δημιουργήθηκε αρχικά η ανάγκη εισαγωγής νάιλον διχτυών από την Ιαπωνία.

1958

Ο Ιωακείμ Διαμαντίδης – πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών της εταιρείας- είχε το παρατσούκλι Δίοπας. Το παρατσούκλι του δόθηκε (σύμφωνα με τις συνήθειες της εποχής) λόγω του βαθμού που είχε στο ναυτικό (Δίοπος). Ο Ιωακείμ Διαμαντίδης άρχισε να ασχολείται με την εισαγωγή διχτυών αλιείας και την μεταπώληση τους σε ψαράδες τόσο  της περιοχής της Νέας Μηχανιώνας όσο και των περιχώρων.

1982

Μετά το θάνατο του Ιωακείμ Διαμαντίδη, το 1982, τα παιδιά του συνέχισαν το όραμά του πουλώντας δίχτυα αλιείας. Η εταιρεία σιγά σιγά εξελίχθηκε και στη συνέχεια άρχισε την μεταποίηση έτοιμων διχτυών για την αλιεία.

1993

Το 1993 τα παιδιά του Ιωακείμ Διαμαντίδη μετονόμασαν την εταιρία, προς τιμήν του πατέρα τους, σε «Δίοπας Α.Ε.». Τότε ξεκίνησαν και την κατασκευή διχτυοκλωβών για την ιχθυοκαλλιέργεια, καθώς επίσης και τον εμποτισμό των διχτυών με το αντιρρυπαντικό Antifouling και άλλα υλικά.

2000

Επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της στις αρχές του 2000 η εταιρεία Δίοπας Α.Ε. ασχολήθηκε και με την κατασκευή διχτυών αθλητισμού, προστασίας, σκίασης και αντιανεμικών.

2014

Μέχρι το 2014 η εταιρεία Δίοπας Α.Ε. αγόραζε τα δίχτυα σε τόπια και είτε τα πουλούσε έτσι, είτε τα μεταποιούσε και στη συνέχεια τα εμπορευόταν σαν τελικά προϊόντα.

Το 2014 μετά την έλευση της νέας γενιάς στην εταιρεία, η Δίοπας Α.Ε. προχώρησε στην καθετοποίηση της παραγωγής της επενδύοντας στον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή των διχτυών.

Έκτοτε, η Δίοπας Α.Ε. έχει τη δυνατότητα να παράγει δίχτυα ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη από το μηδέν.

Μετά το 2014 η Δίοπας Α.Ε. καθιέρωσε για πρώτη φορά το διχτυοκλωβό με κόμπο στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες και προχώρησε πρώτη στην παραγωγή διχτυού με κόμπο στην Ελλάδα.

2015

Η Δίοπας Α.Ε. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), δημιούργησε το 2015 μία διεθνώς κατοχυρωμένη πατέντα. Πρόκειται για το δίχτυ-πυραμίδα, μία απλή κατασκευή, αλλά παράλληλα μία σπουδαία ανακάλυψη, η οποία αποδεδειγμένα μπορεί να αυξήσει τον πληθυσμό των ψαριών.

2016

Η Δίοπας Α.Ε. καινοτομεί και δημιουργεί «αλεξίσφαιρα» δίχτυα, που μειώνουν σημαντικά το κόστος διαχείρισης των διχτυών και την κατανάλωση καυσίμων.

2017

Από το 2017 η Δίοπας Α.Ε. ξεκίνησε να συλλέγει τα παλιά δίχτυα και να τα στέλνει για ανακύκλωση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

2018

Από το 2018 η εταιρεία Δίοπας Α.Ε. ξεκίνησε την επέκταση των εγκαταστάσεών της, εκτάσεως 10,000 τ.μ., το οποίο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2021.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ-Παραγωγική Διαδικασία

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η Δίοπας Α.Ε. εδρεύει στη βιοτεχνική περιοχή της Νέας Μηχανιώνας έξω από τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις εκτάσεως 10.000 τ.μ., γεγονός που επιτρέπει την οργανωμένη παραγωγή και αποστολή των εμπορευμάτων της.

Διαθέτει ξεχωριστό τμήμα για κάθε τομέα της παραγωγής, καθώς επίσης και μηχανήματα υψηλών προδιαγραφών.

Η εταιρεία Δίοπας Α.Ε. ξεκίνησε την επέκταση των εγκαταστάσεών της, εκτάσεως 10.000 τ.μ. το οποίο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η Δίοπας Α.Ε. ξεκινάει από την πρώτη ύλη, το νήμα, το οποίο αφού επεξεργαστεί καταλλήλως, τοποθετείται στις ειδικές μηχανές ώστε να παραχθεί το δίχτυ. Αφού κατασκευαστεί το δίχτυ, περνάει στο τμήμα μεταποίησης, όπου γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη.

Η Δίοπας Α.Ε. είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2015 και έχει πλήρες εργαστήριο δοκιμής της αντοχής των διχτυών που κατασκευάζει όσων αφορά τον εφελκυσμό και την τριβή.

Διαθέτει επίσης το ειδικό λογισμικό της εταιρείας Simrad μέσω του οποίου είναι δυνατή η ανάλυση, ο σχεδιασμός και η προσομοίωση της συμπεριφοράς των διχτυών στη θάλασσα με τελικό σκοπό την μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων έως και 20%.